Hoeveel chloortabletten moeten er in mijn zwembad? | SunnyTent

Hoeveel chloortabletten moeten er in mijn zwembad?

Ken je dat? Dat herkenbare luchtje wanneer je een binnenzwembad inloopt? Dat is chloor. Chloor zorgt ervoor dat je zwembadwater gezond en helder blijft. Het zorgt er namelijk voor dat vuildeeltjes in het water worden afgebroken en bacteriën en virussen worden gedood. Te veel of te weinig chloor in het zwembadwater kan nadelig werken voor het water maar ook voor jou. Daarom is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid chloor weet na te streven.

Hieronder vind je een aantal stappen hoe je erachter komt hoeveel chloortabletten er in jouw zwembad moeten. 

Stap 1: bepaal de pH-waarde van je zwemwater

Om chloor optimaal zijn werk te laten doen moet de pH-waarde van je zwembad op peil zijn. De pH-waarde is de basis van het zwembadwater en zonder de juiste waarde werkt het chloor niet optimaal. Het beste is om te streven naar een pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6. Maar hoe kom je hier nu achter? Dat is eigenlijk erg gemakkelijk. Met een manuele testkit kun je gemakkelijk de pH-waarde van je zwembadwater testen. Is je pH-waarde te laag? Gebruik dan pH+ poeder. Is je pH-waarde te hoog? Gebruik dan pH- poeder. Het wordt aangeraden om tweemaal per week je pH-waarde te testen. 

Stap 2: bepaal het chloorgehalte van je zwembadwater

Naast de pH-waarde is het chloorgehalte in je zwembad belangrijk om te achterhalen. Het ideale zwembadwater heeft een chloorgehalte van tussen de 1 en 1.5 ppm (mg/l). Net zoals de pH-waarde is het chloorgehalte gemakkelijk te controleren met een testkit. 

Stap 3: Hoeveel chloortabletten moet ik aan mijn zwembad toevoegen?

Nu je de pH-waarde en het chloorgehalte van je zwembad hebt weten te achterhalen, is het belangrijk om te bepalen hoeveel chloortabletten je toe moet voegen. Dit is afhankelijk van de volgende zaken:

  • Het aantal uren zonneschijn en de UV-waarde: hoe meer zon, des te meer de chloorwaarde daalt.
  • Insecten en bladeren in het zwembadwater: bladeren en insecten zorgen ervoor dat het actieve chloor in het zwembadwater wordt opgebruikt. 
  • Het aantal gezwommen uren per dag: hoe meer je zwemt, hoe meer chloor er afgebroken wordt. 

Is je pH-waarde op orde? Dan kan je de hoeveelheid chloor gemakkelijk berekenen door 0,013 gram chloor per 100 liter water te rekenen (aantal liter van je zwembad / 100 x 0,013). Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 5000 liter water? Voeg dan ongeveer 1 à 2 chloortabletten van 20 gram aan het water toe. Laat altijd eerst de eerdere chloortabletten volledig oplossen voordat je nieuwe tabletten aan het zwembadwater toevoegt.

Tip: voeg de tabletten niet rechtstreeks aan het bad toe om beschadigingen aan je bekleding te voorkomen. Gebruik een doseerdrijver of los de tabletten eerst op in water en verspreidt de vloeistof over het wateroppervlak. 

Komt het nu voor dat je iets te enthousiast bent geweest en is er te veel chloor in je zwembadwater terecht gekomen? Dat is helemaal niet erg. Laat je rolluik of afdekking even open liggen en het chloorgehalte zal vanzelf dalen door de UV-stralen van de zon. 

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van je aangekochte chloortabletten voor de juiste dosering. Dit kan per merk afwijken. Veel zwemplezier!

Terug naar overzicht

Voorraad alert We zullen u informeren wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder uw geldige e-mailadres achter.