Maak je zwembad winterklaar | SunnyTent

Maak je zwembad winterklaar

Het zwemseizoen is afgelopen en het najaar begint. Het wordt het tijd om je zwembad op te bergen of winterklaar te maken. Wanneer je een SunnyTent gebruikt zijn er drie opties. We zetten ze voor je op een rij.

1. Laat je zwembad en SunnyTent overwinteren

Wanneer je kiest voor deze optie, hoef je je zwembad en SunnyTent in het voorjaar niet opnieuw op te zetten. Zo kun je zo snel mogelijk genieten van het mooie weer!
Volg onderstaande stappen om je zwembad en SunnyTent winterklaar te maken.

Je zwembad winterklaar maken

De manier waarop je je zwembad winterklaar maakt verschilt per zwembad. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen bouwkundige zwembaden en opbouwzwembaden (bijvoorbeeld Intex zwembaden). We zetten de stappen voor beide soorten zwembaden voor je op een rij.

Een bouwkundig zwembad winterklaar maken

Het grootste verschil tussen de twee soorten zwembaden is dat een bouwkundig zwembad sowieso het hele jaar door blijft staan/liggen. Zodra het zwembad geplaatst is kan het niet meer makkelijk afgebouwd worden. Heb je zo’n zwembad? Volg dan onderstaande stappen om je zwembad winterklaar te maken.

1. Maak je zwembad schoon

Zorg ervoor dat het water schoon en helder is. Haal al het vuil uit het water en van de bodem. Gebruik daarvoor eventueel een zwembadstofzuiger. Controleer de waterbalans en breng deze eventueel op peil met chemicaliën. Maak de lijn tot waaraan het water komt schoon met een liner reiniger.

2. Pomp het zwembad gedeeltelijk leeg

Pomp het zwembad leeg tot ca. 20 cm. onder de (bovenste) inspuiters en skimmer(s). Zet de filter tijdens het legen van het zwembad op “Backwash” zodat de filter tegelijkertijd wordt schoongemaakt. Zodra het zwembad gedeeltelijk leeg is zet je de pomp op de normale filterstand. Hierdoor blijft er zo min mogelijk water achter in de leidingen.

Heeft jouw pomp geen backwash-stand? Dan kun je een dompelpomp gebruiken.

3. Bereid de techniekinstallatie voor

Het is nu tijd om de techniekinstallatie voor te bereiden. Draai hiervoor alle koppelingen los. Nu kun je alle O-ringen verwijderen. Onthoud goed waar iedere ring zat. Vet de ringen in en bewaar ze op een droge plek. Tap de pomp en het filtervat af, zodat er geen water achterblijft. Controleer vervolgens het filterzand of filterglas. Dit moet na ca. 5 jaar vervangen worden. Wanneer er een drukmeter aanwezig is schroef je deze los. Bewaar deze op een vorstvrije plek. Tap nu de zwembadverwarming af. We raden aan om je pomp en filter in een vorstvrije ruimte te bewaren. Is dit niet mogelijk? Bedek ze dan met isolatiemateriaal.

4. Maak de leidingen vorstvrij

Nu alle installaties losgekoppeld zijn kun je de leidingen droogblazen. Hiervoor kun je een compressor gebruiken. Zodra de leidingen droog zijn, gebruik je een winterstop om de inspuiters en stofzuigeraansluitingen af te doppen. Dek je skimmer af met een gizzmo, om vorstschade te voorkomen.

5. Bescherm je zwembad met winterdrijvers en overwinteringsvloeistof

Plaats winterdrijvers in je zwembad om het te beschermen. Deze zorgen ervoor dat het water kan uitzetten tijdens bevriezing, zonder dat het zwembad schade oploopt.
Voeg overwinteringsvloeistof toe om verkalking en verstening van onzuivere deeltjes in je zwembad te voorkomen. Het houdt het zwemwater glashelder.

6. Dek je zwembad af

De laatste stap om je zwembad winterklaar te maken is het afdekken van je zwembad. De SunnyTent zorgt er al voor dat er weinig vuil in het water terechtkomt, maar je kunt voor de zekerheid ook een winterzeil aanschaffen. Een winterzeil laat geen licht door, waardoor het algengroei tegenhoudt.

Nog een paar tips voor tijdens de winter
 • Controleer af en toe het waterniveau. Als dit teveel stijgt kun je het met een dompelpomp afvoeren naar het riool.
 • Sla het bevroren zwemwater nooit kapot. Dit kan het zwembad beschadigen.
 • Bewaar waterbehandelingsproducten op een droge, vorstvrije en veilige plaats.

Een opbouwzwembad winterklaar maken

Over het algemeen wordt afgeraden om je opbouwzwembad te laten overwinteren. Met een SunnyTent is het echter wel mogelijk. Volg hiervoor de volgende stappen.

1. Maak je zwembad schoon

Zorg ervoor dat het water schoon en helder is. Haal al het vuil uit het water en van de bodem. Gebruik daarvoor eventueel een zwembadstofzuiger. Controleer de waterbalans en breng deze eventueel op peil met chemicaliën.

2. Pomp het zwembad gedeeltelijk leeg

Pomp het zwembad leeg tot ca. 20 cm. onder de (bovenste) inspuiters en skimmer(s). Koppel de pomp dan los en tap deze af, zodat er geen water in de pomp en slangen achterblijft. Wanneer je een zand- of glas filter hebt, controleer je of het zand of glas vervangen moet worden. We raden aan om je pomp en filter in een vorstvrije ruimte te bewaren. Is dit niet mogelijk? Bedek ze dan met isolatiemateriaal.

3. Bescherm je zwembad met winterdrijvers en overwinteringsvloeistof

Plaats winterdrijvers in je zwembad om het te beschermen. Deze zorgen ervoor dat het water kan uitzetten tijdens bevriezing, zonder dat het zwembad schade oploopt.
Voeg overwinteringsvloeistof toe om verkalking en verstening van onzuivere deeltjes in je zwembad te voorkomen. Het houdt het zwemwater glashelder.

4. Dek je zwembad af

De laatste stap om je zwembad winterklaar te maken is het afdekken van je zwembad. De SunnyTent zorgt er al voor dat er weinig vuil in het water terechtkomt, maar je kunt voor de zekerheid ook een winterzeil aanschaffen. Een winterzeil laat geen licht door, waardoor het algengroei tegenhoudt.

Nog een paar tips voor tijdens de winter
 • Sla het bevroren zwemwater nooit kapot. Dit kan het zwembad beschadigen.
 • Bewaar waterbehandelingsproducten op een droge, vorstvrije en veilige plaats.

De SunnyTent winterklaar maken

Voordat we hiermee beginnen wijzen we je graag op het volgende: Deze optie is alleen geschikt voor de SunnyTent Rond M en L. De andere modellen zijn helaas niet geschikt om tijdens de winter te laten staan.

Heb je een SunnyTent Rond maat M of L? Dan kunnen we aan de slag!

1. Zorg voor extra stabiliteit

Om ervoor te zorgen dat de SunnyTent niet beschadigt is het raadzaam om een Dwarsstokkenset te installeren. De Dwarsstokkenset zorgt voor meer stabiliteit, waardoor de SunnyTent meer wind en sneeuw kan weerstaan. Voor de SunnyTent Rond maat L raden we een dubbele Dwarsstokkenset aan. Voor een SunnyTent Rond maat M zou een enkele kunnen volstaan als de SunnyTent goed beschut staat.

2. Zet de SunnyTent extra goed vast

Hoewel je een gesloten SunnyTent altijd goed vast moet zetten, is het bij de overwintering van de SunnyTent extra belangrijk. Zorg ervoor dat de SunnyTent compleet gesloten is en dat de draaiharingen geborgd worden met de meegeleverde borgharingen. Blijven de draaiharingen niet goed zitten? Dan kun je eventueel nog extra lange draaiharingen aanschaffen voor extra bescherming.

3. Volg de gebruiksaanwijzing op

Zoals eerder aangegeven kan de SunnyTent met een Dwarsstokkenset meer wind en sneeuw weerstaan, echter niet alle wind en sneeuw. Vandaar dat het belangrijk is dat je de SunnyTent open legt zodra het te hard gaat waaien of sneeuwen/hagelen. Zo bescherm je de SunnyTent.

2. Berg je zwembad en SunnyTent tijdens de winter op

Om er zeker van te zijn dat je opbouwzwembad en SunnyTent niet beschadigen tijdens de winter kun je ze beide opbergen. Hiervoor hebben we een aantal tips.

Hoe berg je je zwembad op?

1. Je zwembad leeg laten lopen

Om je zwembad op te bergen moet je het ten eerste leeg laten lopen. Dit kan op twee verschillende manieren.

Heb je een dompelpomp?

Dit is de makkelijkste methode om je zwembad leeg te laten lopen. Plaats de dompelpomp in je zwembad, plaats het uiteinde van de slang op de plek waar je het water weg wilt laten lopen, stop hem in het stopcontact en trek de stekker eruit zodra het klaar is. Het laatste beetje water kun je opdoen met een dweil.

Via het leegloopventiel met een tuinslang

Het leegloopventiel zit aan de onderkant van het zwembad. Controleer eerst of de plug aan de binnenkant van het zwembad goed op het ventiel zit. Draai dan de dop aan de buitenkant van het ventiel af. Rol de tuinslang uit naar de plek waar je het water wilt afvoeren. Koppel de tuinslang aan het verloopstuk en draai dat vervolgens in het leegloopventiel. Zodra het bad bijna leeg is, kun je het bad optillen om het laatste beetje water eruit te krijgen. Als laatste ontkoppel je de tuinslang en het verloopstuk en plaats je de plug en dop weer op het leegloopventiel.

2. Je zwembad opbergen

Berg je zwembad kurkdroog en vorstvrij op. Om kleine lekkages te voorkomen kun je ervoor kiezen om je bad in te poederen met talkpoeder. Ook raden wij het aan om het zwembad goed te verpakken. Zo voorkom je gaten door bijvoorbeeld muizen.

Hoe berg je je SunnyTent op?

1. Maak je SunnyTent schoon

Voordat je de SunnyTent af gaat breken dient deze eerst schoongemaakt te worden. Je kunt de buitenzijde van de tent schoonmaken met een zachte spons of zachte borstel en lauw/warm water (ca. 37 graden Celcius). Gebruik géén harde borstel, harde straal, schuursponsje of andere hulpmiddelen, omdat daarmee je tentdoek kan beschadigen. Gebruik ook géén chemische schoonmaakmiddelen, aangezien deze de naden/het stikwerk (waarmee de verschillende banen folie/tentdoek aan elkaar zijn gemaakt) kunnen aantasten. Bij een erg vieze tent kun je wel een klein beetje groene zeep aan het water toevoegen.

Let op: Maak alleen de buitenzijde van je tentdoek schoon. Niet de binnenzijde, omdat deze niet echt vies wordt én omdat je anders de anticondenslaag op de folie verwijdert.

De wijze waarop je de SunnyTent schoonmaakt verschilt per model:

De ronde SunnyTent schoonmaken
 1. Zorg dat de tent helemaal op staat, gesloten en vastgezet met de draaiharingen aan de grond.
 2. Maak eerst de tentbanen schoon waar je goed bij kunt. Over het algemeen zijn dat twee tentbanen aan de voorzijde van de tent en twee aan de achterzijde. Laten we deze banen 1, 2, 5 en 6 noemen.
 3. Dan resteren alleen nog de twee tentbanen bovenop de tent, waar je niet bij kunt. Nummer 3 en 4.
 4. Maak de tent aan één zijde los (door de draaiharingen linksom te draaien om de tentstokken eronderuit te halen). Één persoon houdt deze open zijde in het midden vast, terwijl de tweede persoon de tent aan de andere zijde wat naar beneden trekt. Zodanig dat baan 3 binnen handbereik komt en schoongemaakt kan worden. Doe dit dus met twee personen: één aan elke zijde van de tent.
 5. Vervolgens kun je baan 4 schoonmaken door hetzelfde te doen aan de andere zijde van de tent.
De ovale SunnyTent schoonmaken
 1. Zorg dat de tent helemaal op staat, gesloten en vastgezet met de draaiharingen aan de grond.
 2. Maak eerst de ronde tentbanen (kopzijden) schoon waar je goed bij kunt. Maak ook het middenstuk schoon, voor zover je er goed bij kunt.
 3. Als je ook de hogere gelegen delen van het tentdoek schoon wil maken, kun je het best het middenstuk aan één zijde losmaken, waarmee de tent naar beneden komt. Let op: volg hiertoe de gebruiksaanwijzing van je SunnyTent, om schade aan je tent te voorkomen.

2. De SunnyTent afbreken

Als je de SunnyTent wil afbreken doorloop je de stappen van het opzetten/de installatie in de omgekeerde volgorde. Hieronder vind je een beknopte samenvatting.

 1. Maak de SunnyTent los door alle draaiharingen te verwijderen.
 2. Laat de tent voorzichtig zakken zodat deze op de grond ligt.
 3. Haal de stokkensets van de scharnierankers.
 4. Leg de tent recht, zodat de stokkensets recht liggen en haal de stokkensets uit de stokkentunnels.
  Trek hierbij nooit aan de stokkensets, omdat de stokdelen dan van elkaar kunnen loskomen. Dúw de stokkensets dus naar buiten, in plaats van ze uit de stokkentunnels te trekken. Dit doe je door met hand 1 de stokkenset vooruit te duwen terwijl je met de andere hand (2) de stokkentunnel tegenhoudt. Vervolgens klem je met hand 2 het geheel vast en trek je met hand 1 de (lege) stokkentunnel terug. Dit herhaal je totdat de stokkenset in zijn geheel uit de stokkentunnel is gehaald. Bekijk onze video-demonstratie voor extra verduidelijking.
 5. Maak de SunnyTent, met een zachte doek, goed droog alvorens je de tent opvouwt.
 6. Maak ook de stokkensets, scharnierankers en haringen goed schoon en droog.

3. De SunnyTent opbergen

Net als bij een zwembad dient de SunnyTent goed opgeborgen te worden om schade te voorkomen. We zetten een paar punten van aandacht voor je op een rij:

 • Zorg ervoor dat alle onderdelen van de SunnyTent goed schoon en droog zijn voordat je ze opbergt.
 • Berg de SunnyTent op op een vorstvrije en droge plaats waar het niet warmer wordt dan 30˚C. Wanneer u de SunnyTent naast een verwarmingsbuis legt of een andere warmtebron bestaat de kans dat het materiaal van de stokkentunnels krimpt.

3. Laat je zwembad overwinteren, maar berg je SunnyTent op

Wanneer je geen SunnyTent Rond maat M of L hebt, adviseren we dat je de SunnyTent in de winter opbergt.

Heb je een ander model SunnyTent en een opbouw zwembad? Het is raadzaam om je zwembad dan ook op te bergen. Zonder de extra bescherming van de SunnyTent zijn deze zwembaden namelijk niet geschikt om te overwinteren.

Een bouwkundig zwembad kan niet afgebouwd worden. In dit geval kan het dus voorkomen dat je de SunnyTent dient op te bergen, maar je zwembad moet laten overwinteren. De stappen voor het opbergen van de SunnyTent vind je hierboven. Bovenaan in dit artikel beschrijven we hoe je een bouwkunding zwembad winterklaar kunt maken. Een extra punt van aandacht: Zonder de SunnyTent kan er makkelijker vuil in je zwembad komen. Zorg ervoor dat je het winterzeil strak aanspant zodat er zo min mogelijk vuil in je zwembad komt.

De winter checklist

Voor iedere optie hebben we een checklist gemaakt zodat je zeker geen stap overslaat:

  1. Laat je bouwkundig zwembad en SunnyTent overwinteren
  2. Laat je opbouw zwembad en SunnyTent overwinteren
 1. Berg je zwembad en SunnyTent tijdens de winter op
 2. Laat je bouwkundig zwembad overwinteren, maar berg je SunnyTent op

Succes!

Terug naar overzicht

Voorraad alert We zullen u informeren wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder uw geldige e-mailadres achter.