Wat kost het om een zwembad te verwarmen? | SunnyTent

Wat kost het om een zwembad te verwarmen?

Het verwarmen van een zwembad kan op veel verschillende manieren, van goedkoop tot duur maar effectief. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor verwarmen op een elektrische manier, verwarmen op een natuurlijke manier en verwarmen met zonnepanelen. Alle opties hebben zo hun voor- en nadelen. In deze blog leggen we je uit wat het kost om een zwembad te verwarmen.

Wat kost een verwarmd zwembad in de tuin?

De kosten van een verwarmd zwembad in de tuin zijn ongeveer tussen de €350 en €1500, maar de bedragen verschillen enorm. De kosten zijn compleet afhankelijk van de grootte van het zwembad, de waterinhoud, de door jouw gekozen verwarmingsmethode, en of je een afdekking op/over het zwembad hebt om de warmte vast te houden. Bij de ene methode ben je goedkoop uit maar is het de vraag hoe warm het water wordt, bij de andere methode ben je wat duurder uit, maar investeer je in echt warm water. De keuze is aan jou!

Wat kost een zwembad verwarmen met warmtepomp?

De warmtepomp is een populaire en effectieve manier om je zwembad te verwarmen. Maar hoeveel kost het om een zwembad te verwarmen met een warmtepomp? Allereerst, heb je de aanschafkosten van een warmtepomp. Stel, je hebt een zwembad met een waterinhoud van 14m³ dan moet de warmtepomp het aankunnen om deze hoeveelheid water rond te pompen. Daarnaast, is het belangrijk om te kijken naar het maximaal rendement. Zo betaal je voor een warmtepomp met een rendement 1 op 5,2 rond de €500 en voor een warmtepomp met een rendement 1 op 9,5 rond de €850. Het verwarmen van je zwembad met een warmtepomp kost dus tussen de €500 en €850. Dit is enkel de aanschaf van de warmtepomp. Daarbovenop komen nog de jaarlijkse energiekosten.

Wat kost een zwembad warmtepomp aan stroom?

Afhankelijk van de warmtepomp die je hebt, het maximale rendement van de warmtepomp, de weersomstandigheden, en jouw energiecontract, kost een zwembad warmtepomp ongeveer €262,50 aan stroom per zwemseizoen (uitgaande van een zwemseizoen van april t/m oktober en een zwembad van 15m³). Dit is om het zwemwater rond de 28-30°C te houden, bij een lucht- en watertemperatuur van 24°C. Als het kouder is, verbruik je ook meer stroom en kost het dus meer.

Hoeveel verbruikt een verwarmd zwembad?

Om een zwembad te verwarmen, moet je rekening houden met een jaarlijks verbruik van 1000 kW. Dat is ongeveer €260 per jaar, dit is geheel afhankelijk van de energieprijzen in jouw regio en de stijgende energieprijzen. Zo kostte 1 kW in september 2021 rond de €0,22 en in augustus 2022 rond de €0,58 per kW. Dit betekent dat een zwembad verwarmen nu €580 kost, een flinke stijging.

Naast het elektriciteitsverbruik van een verwarmd zwembad, krijgt ook elk zwembad te maken met waterverdamping. Zo verdampt het zwemwater sneller in droge zomermaanden en moet je het water bijvullen. Houden de kinderen ervan om het water in te duiken en spelletjes te doen in het zwembad? Dan verliest het zwembad ook meer water en zal dit vervangen moeten worden. Als het zwembad al gevuld is en je wilt alleen bijvullen dan doe je de waterinhoud x 1,5. Als we uitgaan van een zwembad met 15m³, dan moeten we 22,5m³ water toevoegen gedurende het zwemseizoen. Het bijvullen en verbruik van een verwarmd zwembad zal dus ongeveer €20 kosten.

Waterbesparing met de SunnyTent

Verwarm je zwembad met een SunnyTent zwembadtent als je geen extra energiekosten wilt hebben. De SunnyTent verwarmt het zwemwater door middel van daglicht en zonlicht, een natuurlijke manier. Daarnaast is de SunnyTent een eenmalige investering in tegenstelling tot een warmtepomp.

Voordelen SunnyTent zwembadtent:

  • Geen energieverbruik dus geen kosten
  • Minder warmteverlies doordat de SunnyTent om het zwembad heen staat
  • Minder waterverdamping, dus minder water bijvullen
  • Zwemmen, in warm water, tijdens regen en bewolking
  • Geen vuil zwemwater

Terug naar overzicht

Voorraad alert We zullen u informeren wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder uw geldige e-mailadres achter.