De goedkoopste manier om je zwembad te verwarmen | SunnyTent

De goedkoopste manier om je zwembad te verwarmen: alle mogelijkheden op een rij

Je zwembad verwarmen zodat je er zolang mogelijk van kunt genieten. Wie wil dat nou niet? Door de jaren heen zijn er veel soorten zwembadverwarming op de markt gekomen. Maar hoe verwarm je je zwembad het best? En welke zwembadverwarming is het meest milieuvriendelijk en goedkoopst? We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Optie 1: Zwembad verwarmen met een SunnyTent

Zwembad verwarmen

Een SunnyTent is een goedkope, milieuvriendelijke en efficiënte manier om je zwembad te verwarmen. Hoe werkt de SunnyTent? Iedereen kent de tuinbouwkas. Door de folie/het glas wordt het héél warm van binnen én wordt de warmte binnen gehouden. Zo werkt de SunnyTent ook. Hierdoor wordt het zwembadwater ook verwarmd, zonder energiekosten.

Benieuwd hoe snel het water opwarmt met een SunnyTent? Lees het in de blog ‘Te koud om te zwemmen? Niet met een SunnyTent!

Een extra voordeel van de SunnyTent is dat je zwembad ook schoon wordt gehouden. Verder kun je je zwembad het hele jaar door laten staan, omdat de SunnyTent je zwembad afdekt en beschermt.

Optie 2: Zwembad verwarmen met een warmtepomp

Zwembad verwarmen

Een warmtepomp is een relatief energiezuinige manier voor het opwarmen van je zwembad. Zo gebruikt de warmtepomp niet alleen elektriciteit, maar ook de buitenlucht. Dat scheelt in energiekosten ten opzichte van klassieke elektrische verwarming. Hoewel de warmtepomp geschikt is voor alle soorten zwembaden, zijn niet alle warmtepompen geschikt bij lagere buitentemperaturen. Ook heb je een aparte zwembadafdekking nodig om te zorgen dat het water minder snel afkoelt en schoon blijft.

Optie 3: Inverter warmtepomp

Je zwembad verwarmen, alle mogelijkheden op een rij

Je kunt je zwembad ook verwarmen met een inverter warmtepomp. Hoewel de aanschafprijs hiervan een stuk hoger ligt dan een ‘gewone’ warmtepomp, bespaart deze pomp kosten op de lange termijn. De gewone warmtepomp draait altijd op volle kracht en gaat op stand-by zodra de gewenste temperatuur bereikt is. Een inverter warmtepomp staat daarentegen altijd aan, waardoor deze een kleine temperatuurdaling meteen opmerkt. Met minimale inspanning kan de inverter warmtepomp de temperatuur dan weer op peil brengen. Hoewel het water dus makkelijker warm blijft met een inverter warmtepomp, heb je nog steeds een afdekking nodig om ervoor te zorgen dat het water zo min mogelijk afkoelt en schoon blijft.

Optie 4: Zwembad verwarmen met een elektrische verwarming

Je zwembad verwarmen, alle mogelijkheden op een rij

Met een elektrische verwarming verwarm je je zwembadwater als met een waterkoker. Een spiraal, waarlangs het water loopt, wordt verwarmd door elektriciteit. Hoewel deze manier effectief en compact is, zijn de energiekosten vrij hoog. Een zwembadafdekking is ook bij deze optie niet inbegrepen en zou dus apart moeten worden aangeschaft.

Optie 5: Zwembad verwarmen met een warmtewisselaar

Zwembad verwarmen SunnyTent

Met een warmtewisselaar verplaats je warmte van het ene systeem naar het andere. Zo kan deze aan je CV worden gekoppeld om de warmte hiervan door te sturen naar je zwembad. Hij is iets energiezuiniger dan een elektrische verwarming, maar de energiekosten zijn nog steeds relatief hoog. Vanwege de koppeling aan je CV kun je de warmtewisselaar alleen laten installeren door een expert. Tevens wordt je zwembad bij deze optie niet afgedekt, waardoor het water sneller afkoelt en niet schoon blijft.

Optie 6: Zwembad verwarmen met een houtkachel

Zwembad verwarmen SunnyTent

Met een houtkachel verwarm je je zwembad goedkoop en snel. Deze manier is ook relatief milieuvriendelijk. In plaats van hoge energiekosten betaal je nu alleen voor het hout. De bediening is wel vrij arbeidsintensief en de rook zou overlast kunnen veroorzaken. Verder is een zwembadafdekking niet inbegrepen. Vanaf begin 2020 moeten houtkachels aan strengere normen voor de uitstoot van fijnstof en energieverbruik voldoen. Hierdoor zou de rookoverlast moeten verminderen.

Optie 7: Zwembad verwarmen met zonnecollectoren

Je zwembad verwarmen, alle mogelijkheden op een rij

Een andere goedkope en milieuvriendelijke manier om je zwembad te verwarmen is met zonnecollectoren. De enige kosten hiervoor zijn de aanschafkosten. Daarna doet de zon het werk. Helaas zijn bestaande zonnecollectoren niet in staat de grote hoeveelheid water van een gemiddeld zwembad goed op te warmen. Het duurt daarom lang voordat je zwembad de gewenste temperatuur heeft (als deze al wordt gehaald). Daarbij komt dat het water alleen opgewarmd wordt als de zon schijnt. Ook is bij deze optie een zwembadafdekking niet inbegrepen. Om te voorkomen dat het zwembad vies wordt en snel afkoelt, wordt de aanschaf hiervan aanbevolen.

Optie 8: Zwembad verwarmen met een zwembadafdekking

Je zwembad verwarmen

Een zwembadafdekking (zoals een afdekzeil) is op de eerste plaats belangrijk om warmte te behouden. Door je zwembad goed af te dekken verlies je minder warmte. Met een verwarmende zwembadafdekking wordt de warmte van de zon (werkt dus alleen als deze schijnt) doorgegeven aan je zwemwater. Dit gaat echter zeer langzaam en heeft maar een zeer beperkt bereik.
Hoewel eventueel vuil in eerste instantie niet in het zwembad terecht komt door de zwembadafdekking, blijft het zwembad niet compleet schoon. Tijdens het verwijderen van de zwembadafdekking geraakt vaak een groot deel van het vuil alsnog in het zwembad.

De beste keus

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om je zwembad te verwarmen. Zoek van tevoren goed uit welke methode of combinatie van methodes het best past bij je wensen.

Nieuwsgierig geworden naar de SunnyTent? Kijk welk model bij jouw zwembad past met onze matentabel!

Terug naar overzicht

Voorraad alert We zullen u informeren wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder uw geldige e-mailadres achter.