Hoeveel chloor moet er in een zwembad?
Je kijkt er de gehele dag naar uit; na een lange werkdag is het de hoogste tijd om een verfrissende duik te nemen in jouw opzetzwembad. Echter is fris zwemwater dan wel zo fijn, want je wilt niet bedolven worden met zand en blad. Hieronder kom je erachter hoe je jouw zwembadwater in perfecte staat houdt met chloor en welke type chloor jij moet gebruiken voor je buitenzwembad.
Laten we bij het begin beginnen. Het voorjaar komt eraan en het wordt tijd om jouw buitenzwembad op te zetten. Na een periode is het zwembad volledig gevuld met water. Helaas laat het eerste blad op het verse zwembadwater niet lang op zich wachten. Ook de eerste zandkorrels en grassprieten zijn niet onvermijdelijk. Of wat dacht je van al die crèmes op je huid. Dit zorgt ervoor dat bacteriën in je zwembad terechtkomen. Dit kunnen onschuldige bacteriën zijn, maar er zijn ook bacteriën waar je ziek van kunt worden. Het is belangrijk om je zwemwater te desinfecteren en zo te voorkomen dat deze bacteriën in je zwemwater blijven leven. Het desinfecteren gebeurt met chloor! Maar hoeveel chloor gebruik je in het zwembad?
Check het chloorniveau
Voordat je het chloor daadwerkelijk in het zwembad gaat doen, is het wel belangrijk om zeker te weten dat je zwembadwater chloor nodig heeft. Je kunt het huidige chloorniveau controleren met een chloor testset of chloor teststrips. Of meet met een chloormeter. De verpakking van een chloor testset geeft aan wat het perfecte chloorniveau moet zijn. Als jouw huidige chloorniveau hiervan afwijkt, kun je het niveau weer op peil brengen door chloor toe te voegen. Hoe vaak je chloor moet toevoegen in jouw opzetzwembad, verschilt. Wij raden aan om het chloorniveau 1 a 2 keer per week te checken in het zwemseizoen.
Chloor in verschillende vormen
Chloor is er in verschillende vormen. Meestal wordt chloor verspreid door middel van chloortabletten. Daarnaast kun je ook kiezen voor vloeibaar chloor, chloorkorrels of chloorpoeders. Belangrijk om te weten: sommige chloorproducten lossen snel op en andere langzaam. Wij raden aan om minimaal 7 uur te wachten. Daarnaast zijn er producten, zoals chloortabletten, die via een chloordispenser in het zwembadwater moeten. Dit zorgt ervoor dat het chloor gelijkmatig aan het water wordt afgegeven.
Wellicht is het nog relevant om te weten dat er twee type chloor zijn: Anorganisch chloor en organisch chloor. Anorganisch chloor moet je gebruiken in zwembaden met een automatische desinfectie en gebruik je enkel bij zacht water. Organisch chloor kun je bij alle watertypes gebruiken. Hierbij maakt het niet uit of je water zacht of hard is. Daarnaast is dit type gemakkelijker in gebruik. Producten zoals chloortabletten, chloorkorrels en chloorpoeders zijn organisch.
Chloorshock
Je hebt er misschien wel eens gehoord van een chloorshock, maar wij leggen graag nog een keer uit wat het precies is en wanneer je het gebruikt. Een chloorshock gebruik je als je het chloorniveau van jouw opzetzwembad snel wilt verhogen. Bijvoorbeeld je het groen zwembadwater weer helder wilt krijgen. Je doodt bacteriën die tegen normale hoeveelheden chloor kunnen.
Een chloorshock is verkrijgbaar in een poedervorm. Je mengt het eerst in een emmer met zwembadwater of warm water. Voor elke 1000 liter (1m3) water dien je 10cc chloorshock toe te voegen. Om het chloorwaarde van je zwembadwater vervolgens op peil te houden kun je verder gaan met het gebruiken van chloortabletten. Als je een chloorproduct koopt, zit daar altijd een handig doseerschema bij. Zo weet je precies hoeveel chloor je mag toevoegen aan jouw zwembadwater. Dit versterkt het speelplezier en voorkomt pijnlijke ogen.
SunnyTent
Er zijn ook andere manieren om je zwembad schoon te houden. Namelijk door een SunnyTent over je buitenzwembad te plaatsen. Deze zwembad overkapping zorgt ervoor dat het water schoon blijft, daarnaast warmt het water ook nog sneller op! Is dat even een win-win situatie! Verkrijgbaar als ronde zwembadoverkapping of als zwembadoverkapping ovaal.
Terug naar overzicht