7 tips voor het schoonhouden van je zwembad | SunnyTent

7 Tips Voor Het Schoonhouden Van Je Zwembad

Als je een zwembad in de tuin hebt, dan weet je dat deze constant onderhouden moet worden om ervoor te zorgen dat je van mooi helder water kunt blijven genieten. Vaak wordt het schoonhouden van het zwembad echter onderschat, er komt namelijk veel kijken bij het in topconditie houden van een zwembad.

Om deze klus wellicht iets makkelijker te maken hebben we zeven tips voor je verzameld. Van tips aangaande pH-waarde tot aan automatische reiniging. Niet alle tips zullen echter voor ieder zwembad van toepassing zijn, bij grote zwembaden komen net weer wat andere dingen kijken dan bij kleine zwembaden.

1. Meet altijd de pH-waarde in je zwembad

De pH-waarde wil zeggen hoe zuur het zwemwater is. In principe geldt hoe lager de pH-waarde, hoe beter de desinfectie van je bad, maar de waarde moet ook nog gezond blijven voor je huid natuurlijk. De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen de 7.2 en 7.6. Bij een waarde van 7.0 is het water neutraal, bij een hogere waarde is het water basisch en bij een lagere waarde is het water zuur.

De waarde van je zwembad is relatief eenvoudig te controleren met behulp van teststrips. Door middel van de kleuren op zo’n strip kan je zien of de waardes goed zijn of niet. Als je ziet dat de pH-waarde te hoog is dan betekent dit dat algvorming en kalkafzetting kan ontstaan. Daarnaast is een hoge pH-waarde ook niet goed voor ogen en huid en werkt het chloor slechter. Je zal dan pH-minus toe moeten voegen om de pH-waarde omlaag te brengen. Een te lage pH-waarde is slecht voor je gezondheid en huid. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Om de balans terug te brengen kun je pH-plus toevoegen aan het water. Een juiste pH-waarde is erg belangrijk en kan diverse problemen voorkomen. Controleer je zwembad dus regelmatig met behulp van de teststrips en lees de richtlijnen die bij de pH-verhogers en –verlagers worden meegeleverd.

2. Denk goed na over waar je je zwembad neerzet

Hoe bepaal je precies de plaats waar je je zwembad neer gaat zetten? Of er genoeg ruimte is of omdat het zwembad daar altijd heeft gestaan? De plaats die je kiest is ook belangrijk voor het schoonmaken van je zwembad. Zet je zwembad bijvoorbeeld niet onder of in de buurt van een grote boom. Alles wat de boom dan namelijk loslaat komt in je zwembad terecht. Probeer het zwembad dus in een zo’n ‘vrij’ mogelijke omgeving te plaatsen, daar is vaker ook meer zon, waardoor het zwemmen aangenamer wordt. Als je een SunnyTent hebt, dan kun je het zwembad wél in de buurt van bomen plaatsen. De SunnyTent dekt je zwembad immers af.

3. Dek je zwembad af wanneer deze niet wordt gebruikt

De belangrijkste tip die wij je mee kunnen geven is om je zwembad te bedekken wanneer je deze niet gebruikt. Op deze manier kan je al heel veel problemen voorkomen. Hierdoor komen er geen vuiligheden zoals bladeren en insecten in het water. Je beschermt met een afdekking bovendien het materiaal van het zwembad.

De SunnyTent kan hiervoor perfect gebruikt worden. Het extra voordeel van de SunnyTent is dat deze inklapbaar is en dat de SunnyTent niet alleen zorgt voor het behoud van je watertemperatuur, maar dat het het water zelfs opwarmt.

4. Gebruik alleen leidingwater om het zwembad te vullen

Het is altijd het veiligst om leidingwater te gebruiken om je zwembad te vullen. Bronwater of grondwater bevatten mogelijk mineralen of andere stoffen. Als deze andere stoffen of mineralen met chloor in aanraking komen kunnen ze het water aantasten waardoor het kan gaan verkleuren.

5. Meten is weten: wees voorzichtig met chloor

Om je zwembad helder en schoon te houden zijn chloortabletten vaak onmisbaar. Echter moet je hier niet te simpel over denken. Te veel chloor is namelijk erg slecht voor de gezondheid.

Bij de toevoeging van chloor moet je altijd meten om een voldoende chloorgehalte te halen. De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Bij algen in het zwembad mag het chloorgehalte opgehoogd worden naar 3 ppm/liter. Ook dit is overigens weer te meten met teststrips.

Te veel chloor kan leiden tot gebonden chloor wat averechts kan werken. Dit chloor ruikt en zorgt voor irritatie aan ogen en slijmvliezen. Let dus goed op met chloor, een te hoge concentratie kan vervelende consequenties hebben. Volg daarom dan ook altijd de richtlijnen op, zoals meegeleverd met de chloorproducten.

6. Wanneer kies je voor automatische reiniging

Of je wel of niet kiest voor automatische reiniging hangt voor een groot deel af van de omvang van je zwembad en de mate waarin je het zwembad gebruikt. Voor kleinere zwembaden is een zwembadpomp eigenlijk niet nodig. Je kan dan vaak beter zelf reinigen.

Een zwembadpomp wordt vaak pas relevant voor zwembaden met een diameter vanaf 183 centimeter. Sommige zwembaden bevatten een cartridge filter- of zandfilterpomp. De manier van zuivering van deze pompen verschilt. Een cartridge filterpomp bevat een papieren filter die je om de 1-2 weken moet verwisselen. Een zandfilterpomp filtert via zand of glaskorrels vuiligheden ter grootte van een zandkorrel uit het water. Let voor de aanschaf van een zwembadpomp op de doorsnede van de slang en de aansluiting.

7. Let op dode algen

Dode algen blijven vaak in het zwembad liggen. Ze zijn te klein voor de filter en zakken vaak naar de bodem, waardoor deze ook niet meer eenvoudig aan het oppervlak te verwijderen zijn. Om dit probleem op te lossen kan je gebruik maken van een vlokkingsmiddel. Dit middel bindt als het ware alle losse deeltjes aan elkaar vast, zodat ze gefilterd kunnen worden of op een andere manier eenvoudiger verwijderd kunnen worden.

Wij van SunnyTent wensen je veel succes met het onderhouden van je zwembad en natuurlijk wensen wij je veel zwemplezier in een mooi schoon zwembad!

Terug naar overzicht

Voorraad alert We zullen u informeren wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder uw geldige e-mailadres achter.