Beste manier om je zwembad te verwarmen: 7 tips | SunnyTent

De beste manier om je zwembad te verwarmen: 7 tips

Weer is niet te voorspellen, de ene dag kunnen we enorm goed weer hebben, terwijl we de andere dag weer te maken hebben met stevige bewolking. Voor jou als zwembadgenieter blijft dit lastig, je wil immers het liefste de hele zomer lang, elke dag van je zwembad met warm water kunnen genieten. Toch?

Dus hoe kan je ervoor zorgen dat je toch, ondanks het wisselvallige weer, van je zwembad kunt blijven genieten? Niemand heeft immers zin om in koud water te zwemmen! Wij van SunnyTent hebben een aantal tips voor je op een rij gezet. Van praktische tips tot een aantal vragen die je als zwembadliefhebber eigenlijk zou moeten kunnen beantwoorden als het gaat om het (goedkoop) opwarmen van je (Intex of Bestway) zwembad.

1. Het ‘tuinbouwkas-principe’ voor het opwarmen van het water

Naast het feit dat de SunnyTent ervoor zorgt dat het water schoon blijft, zorgt de SunnyTent er ook voor dat het water warm blijft. De Sunnytent maakt hiervoor gebruik van het ‘tuinbouwkas-principe’. In een tuinbouwkas is het namelijk vanaf medio april tot medio september vrijwel altijd meer dan 25 graden. Ook als de zon niet schijnt.

De SunnyTent is dus eigenlijk een alles-in-een-oplossing voor je zwembad, het water blijft schoon en warm, zonder dat je daarvoor allerlei dure oplossingen hoeft aan te schaffen.

Intex zwembad schoonhouden

2. Wanneer komen de ‘zwemkriebels’ bij jou?

Voordat je jezelf de vraag gaat stellen hoe je je zwembad het beste (of snelste) kan opwarmen, is het goed om jezelf af te vragen hoe graag je van het zwembad gebruik maakt. Bij het kiezen van de meest geschikte manier om het water te verwarmen heb je namelijk verschillende technieken, de een duurder dan de ander, de een efficiënter dan de ander.

Zoals gezegd, als je van medio april tot en met medio september warm water wil hebben dan is de Sunnytent een prima oplossing. Ben je een echte waterrat en wil je het hele jaar kunnen zwemmen, dan is het het overwegen waard om te kiezen voor een warmtepomp, deze warmt op stroom het zwembadwater op. Met een warmtepomp krijg je een maximaal zwemseizoen, in principe zou je het hele jaar kunnen zwemmen met een warmtepomp.

Als bij jou de zwemkriebels pas in de zomer komen, dan is het niet noodzakelijk om een warmtepomp aan te schaffen, in de zomer zal de zon namelijk het meeste werk doen. Het is dan alleen zaak om de warmte zo goed mogelijk vast te houden.

Het is dus goed om jezelf eerst af te vragen in hoeverre je bereid bent te gaan voor warm water en hoe vaak je eigenlijk gebruik maakt van het zwembad.

3. Houdt voor het opwarmen rekening met de afmeting van het zwembad

De eenvoudigste en goedkoopste manier om je Intex zwembad op te warmen is door middel van zonne-energie. Vooral voor kleine zwembaden, waar een relatief klein laagje water in staat, heeft de zon voldoende kracht om het water op te warmen. Als je een groter zwembad hebt, ingegraven of opblaasbaar, dan is het een ander verhaal. De zon heeft dan gewoon niet genoeg kracht om je zwemwater op te warmen, dan zal je dus naar andere oplossingen moeten gaan kijken.

Dus hoe dieper het zwembad en hoe groter de afmeting ervan, hoe meer energie er nodig is om het water op een aangename temperatuur te houden.

4. Zet het zwembad niet direct op de (koude) ondergrond

Voordat je het zwembad weer op gaat bouwen of op gaat blazen kan je platen neerleggen waar het zwembad op kan komen te staan. Hiervoor zou je bijvoorbeeld tempex-platen kunnen gebruiken, deze platen zijn namelijk warmte-isolerend.

Tips opwarmen zwembad

5. Denk goed na over waar je je zwembad neerzet

Hoe bepaal je precies de plaats waar je je zwembad neer gaat zetten? Of er genoeg ruimte is of omdat het zwembad daar altijd heeft gestaan? De plaats die je kiest is zowel belangrijk voor het schoonmaken van je zwembad als voor het opwarmen van je zwembad.

Zet je Intex zwembad bijvoorbeeld niet onder of in de buurt van een grote boom. Alles wat de boom dan namelijk loslaat komt in je zwembad terecht en je zwembad staat dan namelijk ook nog in de schaduw van de boom. Probeer dus goed te kijken waar je zwembad het meeste ‘zonuren’ heeft.

6. Hoe warm is warm genoeg?

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur wat betreft de temperatuur van het zwemwater. Sommigen willen een temperatuur van minstens 28°C, anderen stellen zich dan weer tevreden met enkele graden kouder. Als je een groot zwembad hebt, met bijvoorbeeld een warmtepomp, dan betekenen deze extra paar graden op jaarbasis wel een stuk hogere energierekening.

Probeer dus voor jezelf na te gaan wat voor jou de ideale temperatuur is en wat dit mogelijk extra gaat kosten per jaar. Met de SunnyTent is het zwemwater vanaf medio april tot medio september vrijwel altijd meer dan 25 graden.

7. Het zwembad opwarmen en de warmte vasthouden

Een zwembad opwarmen is de eerste stap, vervolgens wil je deze warmte natuurlijk ook vasthouden. Warmte stijgt naar boven, een zwembad verliest dan ook de meeste warmte via het oppervlak. Met een goede isolerende afdekking zorg je ervoor dat de warmte behouden blijft.

Een mogelijk goedkoop product wat je zou kunnen gebruiken hiervoor is het solarzeil van Intex, gemaakt van noppenfolie, echter gaan deze zeilen niet heel lang mee. Ook hier zou je weer beter kunnen kiezen voor een SunnyTent, welke ervoor zorgt dat de warmte behouden blijft.

Zwembad verwarmen met vuilniszak

Zoek je een gratis manier om het zwemwater enigszins warmer te krijgen? Dan kun je het zwembad ook verwarmen met vuilniszakken. Leg zwarte vuilniszakken op het water en laat deze drijven. Door de donkere kleur van de vuilniszakken zal de zon aantrekken en wordt het water met een paar graden verhoogt. Echter blijft het water niet warm als eenmaal de zon weg is en het afkoelt. Dit is een makkelijke en gratis oplossing om het zwembad iets te verwarmen, maar werkt minder goed dan de SunnyTent of een andere verwarmingsmethode.

Terug naar overzicht

Voorraad alert We zullen u informeren wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder uw geldige e-mailadres achter.